Cifoza este o afecțiune a coloanei vertebrale caracterizată prin curbarea exagerată a acesteia în zona toracică, ceea ce poate duce la o postură înclinată în față a umerilor și a capului. Această curbură anormală poate fi cauzată de o varietate de condiții, inclusiv osteoporoză, scolioză, leziuni sau slăbiciune musculară. Cifoza poate fi tratată în funcție de cauza subiacentă și de gradul de severitate, prin exerciții fizice, terapie fizică, medicamente sau intervenții chirurgicale. Este important să se trateze cifoza pentru a preveni posibilele complicații, cum ar fi durerile de spate, deformitățile și problemele respiratorii.

Cifoza este o afecțiune a coloanei vertebrale în care există o curbare exagerată în regiunea toracică. Coloana vertebrală ar trebui să aibă o curbă ușoară în această regiune, dar în cazul cifozei, această curbare este mai mare decât normalul.

Cifoza poate fi împărțită în mai multe tipuri, în funcție de cauza subiacentă, inclusiv:

 • Cifoza posturală – acest tip de cifoza este cauzată de obiceiuri proaste ale posturii, cum ar fi statul îndoit în fața unui calculator sau a unei mese de lucru pentru o perioadă prelungită de timp.
 • Cifoza structurată – acest tip de cifoza este cauzată de afecțiuni structurale ale coloanei vertebrale, cum ar fi osteoporoza, anomalii congenitale, infecții sau tumori.
 • Cifoza neuromusculară – acest tip de cifoza este cauzată de afecțiuni neuromusculare, cum ar fi distrofia musculară sau paralizia cerebrală.

În cazul cifozei, coloana vertebrală este curbată excesiv în zona toracică, ceea ce poate duce la o postură incorectă a corpului. Cifoza poate fi împărțită în mai multe grade de severitate, în funcție de unghiul de curbare a coloanei vertebrale:

 • Cifoza ușoară: unghiul de curbare este între 20-40 grade.
 • Cifoza moderată: unghiul de curbare este între 40-60 grade.
 • Cifoza severă: unghiul de curbare este peste 60 de grade.

Simptomele cifozei pot varia de la persoană la persoană și pot fi mai accentuate în funcție de gradul de severitate al afecțiunii. Printre simptomele comune se numără:

 • O postură incorectă, cu umerii în față și capul aplecat în jos.
 • Durere sau disconfort în zona toracică sau în alte zone ale spatelui.
 • Oboseală musculară și slăbiciune.
 • Dificultăți de respirație, din cauza comprimării organelor toracice.

Tratamentul cifozei depinde de cauza și gradul de severitate al afecțiunii. În cazul cifozei ușoare sau moderate, tratamentul poate fi conservator și poate include:

 • Exerciții fizice și terapie fizică: exercițiile care întăresc mușchii spatelui și abdomenului pot ajuta la îmbunătățirea posturii și la reducerea durerii. Terapia fizică poate include stretching, masaj și alte tehnici pentru ameliorarea disconfortului.
 • Corsete sau centuri de sprijin: acestea pot fi utilizate pentru a susține coloana vertebrală și a ajuta la îmbunătățirea posturii.
 • Medicamente: medicamentele antiinflamatoare non-steroidiene (AINS) pot fi prescrise pentru ameliorarea durerii și a inflamației.
 • Corectarea obiceiurilor proaste ale posturii: învățarea unor obiceiuri corecte ale posturii poate ajuta la prevenirea înrăutățirii cifozei.

În cazurile severe de cifoza, intervenția chirurgicală poate fi necesară pentru a corecta curburile coloanei vertebrale. Chirurgia poate fi utilizată pentru a elimina o parte a coloanei vertebrale, pentru a adăuga suport metalic sau pentru a îndrepta curburile coloanei vertebrale. Procedura specifică depinde de cauza cifozei și de gradul de severitate al afecțiunii.

Este important să se discute cu medicul specialist sau cu un ortoped pentru a stabili cel mai bun plan de tratament, în funcție de cauza și severitatea cifozei.

De asemenea, este important să se ia măsuri preventive pentru a preveni înrăutățirea cifozei, cum ar fi menținerea unei posturi corecte, evitarea obiceiurilor proaste ale posturii , menținerea unui stil de viață sănătos și purtarea unor corsete pentru a îndrepta progresiv coloana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *